Wat Ben Ik?

WAT BEN IK?

Als ik ergens midden op de heide een kachelpijp in de grond steek, maak ik dan kunst? Ik denk het niet. Maar als ik op de kunstacademie geleerd heb een goed verhaal te houden bij die kachelpijp waarschijnlijk wel en dan mag ik mijzelf een kunstenaar noemen.

En als ik nou níet gestudeerd heb en tóch een goed verhaal weet te houden over bijv. mijn vork, die ik iets buiten het midden van dat grote plein in de grond gestoken heb, is dat dan wel of niet kunst? Dat is lastig zeg: wél een goed verhaal, níet gestudeerd…

Doet het er nog toe of je je schepping met de nodige inspanning tot stand brengt, of gaat het alleen nog maar om het idee? Ik heb regelmatig goede ideeën, maar dat is niet automatisch kunst.

Enerzijds wordt de aanwezigheid van inspanning  gewaardeerd. Vincent van Gogh wilde bij ieder stuk leren hoe hij iets moest schilderen en wordt daarom zeer geprezen. Anderzijds wordt de afwezigheid van inspanning gewaardeerd. Franz Schubert schreef in zijn korte leven zo onvoorstelbaar veel liederen dat je wel moet aannemen dat hem dat moeiteloos afging. Die liederen worden stuk voor stuk als kunstwerk beschouwd. Maar tegenwoordig is een schrijver die aan de lopende band boeken schrijft – ‘daar heb je weer zo’n veelschrijver’ – al gauw verdacht, die kan nooit goed zijn. Had hij dat in verleden gedaan, zoals Schubert, dan is het wél weer goed.

Ik schrijf in het heden met de nodige inspanning zo nu en dan muziek en ik heb wel gestudeerd, maar mijn studie niet afgemaakt. Ben ik nu een kunstenaar of niet…? En vind ik dat werkelijk belangrijk? Nee, ik lig er gelukkig niet echt wakker van en ik ben al met al toch wel aardig bezig geweest: Muzikaal CV.

Advertentie

4 Reacties op “Wat Ben Ik?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s