Berlijn

BERLIJN

TIJD VOOR VERANDERING

Het kerkkoordirigentschap betekende veel voor me, maar na acht jaar kwam de tijd om het los te laten. Ik had andere muzikale interesses gekregen en wilde weer creatief gaan worden.

Mijn vriend Chris Baerveldt is schrijver van (voornamelijk) liedteksten. Hij schrijft al sinds zijn studententijd alle teksten voor het duo dat hij met gitarist Jan Gravestein vormt. We besloten uit te gaan zoeken of ook wíj samen liedjes konden maken. We regelden daarom twee maanden vrije tijd en woonruimte in Berlijn – de stad waarvoor we allebei ‘gevallen’ waren en die ons enorm inspireerde – om ongestoord te kunnen werken. In april en mei van 2008 woonden we in Prenzlauer Berg in het Gleimviertel, een van de leukste wijken van het voormalige Oost-Berlijn. Iedere werkdag van 9.00 tot 13.00 uur werkten we aan muziek en teksten, ‘s middags en in de weekeinden trokken we eropuit. In Berlijn maakte ik zes stukken muziek, waarvan vier op teksten van Chris. (Zie voor verdere samenwerking met Chris de pagina Muziektheater De liefde van een olifant).

VUIL

Mijn eerste compositie.

Lied over zwerfvuil, een kenmerk van de grote stad. Net als zwervers, straatkrantverkopers en ‘Flaschensammler’, mensen die leven van het verzamelen van lege bierflessen. De film is gemaakt van foto’s die ik op internet vond, aangevuld met een eigen foto’s (o.a. accordeonspeler en Karl Marx Allee). Compositie, zang, opname en film: Els van Dam. Tekst en ideeën: Chris Baerveldt. Berlijn april-mei 2008. Gepubliceerd op YouTube jan. 2010 Utrecht.

WILLEM VOIGT

Er is veel over Wilhelm Voigt geschreven, maar een lied over hem vonden we nergens (behalve als titelmuziek voor film), dus deze kans grepen we!

Lied over de onwaarschijnlijke maar toch echt gebeurde geschiedenis van Wilhelm Voigt, ‘der Hauptmann von Köpenick’. De film is gemaakt van eigen foto’s van stadsdeel Köpenick. Compositie, opname en film: Els van Dam. Tekst en zang: Chris Baerveldt. Berlijn april-mei 2008. Gepubliceerd op YouTube jan. 2010 Utrecht.

AUSSTIEG LINKS

Ik ben gék op de Berlijnse U-Bahn met haar geluiden en Ansagen…


‘Ansagen’ van de Berlijnse U- en S-Bahn op muziek gezet. De filmbeelden (gevonden op YouTube) zijn van een lege U2 trein, het stukje van Pankow tot Schönhauser Allee, ‘onze’ halte toen we in Berlijn woonden. Het geluid van de U2 loopt door de muziek heen. Compositie, zang/spreekstem, opname en film: Els van Dam. Berlijn april-mei 2008. Gepubliceerd op YouTube febr. 2010 Utrecht.

BEWARE OF THE HARE

Een van de bekendste Berlijnse parken is Volkspark Hasenheide. De enige ‘haas’ die er nog te vinden is, zit op de muur van de kiosk.

Stapeling van GarageBand-loops en zang. De graffiti haas lijkt behoorlijk onder invloed te zijn en wij weten hoe dat komt! Bewerking van een fragment uit een op YouTube gevonden film over dit park, gecombineerd met eigen foto’s van de haas. Compositie, zang, opname en film: Els van Dam. Berlijn april-mei 2008. Gepubliceerd op YouTube febr. 2010 Utrecht.

LETTERS UIT DE WOLKEN – ‘ALLET GUTE KOMMT VON OBEN’.

Geschreven uit fascinatie voor de Onzichtbaren, die ’s nachts hun leven wagen – hangend over de randen van de daken – om hun stempel op Berlijn te zetten.

De film is gemaakt van eigen foto’s van graffiti in Berlijn. Compositie, opname en film: Els van Dam. Tekst en adviezen: Chris Baerveldt. Zang: Chris Baerveldt en Els van Dam. Berlijn april-mei 2008. Gepubliceerd op YouTube april 2010 Utrecht.

STEK

Een lied over onverwoestbaarheid.

Met eigen filmbeelden van het RAW-Gelände in Berlijn. Tekst: Chris Baerveldt. Compositie, zang, opname en film: Els van Dam Berlijn/Utrecht mei/juni 2008. Gepubliceerd op YouTube febr. 2012.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s